Новий сухпай ЗСУ: що поклали у польовий раціон-2017?

сухпай ЗСУ

Життя військовослужбовця на фронті складається не тільки із виконання бойових завдань та постійних тренувань, але й із такого буденного, але, тим не менш, одного із найважливішого аспекту, як харчування.

Польові сухпаї, якими українські бійці харчувалися останні три роки, призвели до проблем із зубами та шлунком у солдат, адже їжею назвати той перелік страв було важко. Рятували ситуацію із харчуванням в зоні АТО лише небайдужі люди та волонтери або благодійна допомога від збройних сил країн-партнерів, які, щоправда, не завжди доїжджала до солдат.

Проте цього літа бійці АТО почали отримувати оновлені сухпаї ЗСУ, які Міноборони вже назвало «революційними», адже запевняє, що вони відповідають стандартам НАТО. Чим годували українську армію раніше і чи справді стало смачніше зараз, читайте далі.

Солдатський пайок за радянськими мотивами

suhpay_staryj Старий сухпайок ЗСУ

Сухпай або Індивідуальний раціон харчування (бойовий) - це певний набір продуктів в компактній упаковці, призначений для поїдання в умовах дикої природи (тобто коли немає можливості готувати гарячу їжу). Він не вимагає готування, його можна вживати просто із упаковки в первісному (холодному) вигляді або після термічної обробки (розігрівання). Такий набір продуктів, згідно зі світовими стандартами, має забезпечувати організм людини необхідними калоріями і вітамінами, як мінімум, на третину денної норми.

Проте сказати про таке, дивлячись на старий пайок, який призначався для української армії, язик не повернеться. Так, польовий раціон військовослужбовця ЗСУ до 2014 року практично нічим не відрізнявся від радянського сухпайка зразка 1974 (!) року. Він мав лише незначні модифікації, які не надто суттєво покращували його поживність.

Зокрема, у владних кабінетах вважали, що середньостатистичному солдату на добу вистачало дві банки каші (рисової, гречаної, перлової) з м’ясом, дві банки тушонки і три пакетика крекерів. Підсолодити життя можна було двома пакетиками чаю і 90 грамами цукру. Цього, на думку посадовців, було достатньо, щоб український солдат і в спеку, і в мороз мав сили виконувати свій обов’язок перед Вітчизною. Проте військові мали зовсім іншу думку. Так, вони неодноразово нарікали на якість продуктів, говорили, що їсти сухпайок було неможливо, і, до того ж він виглядав зовсім не апетитно.

У 2014 році Міноборони трохи покращило сухпай ЗСУ, збільшивши його калорійність та зробивши довшим термін зберігання. Добовий польовий набір продуктів вже складався із каші, м’ясних консервів і печінкових паштетів, пшеничних галетів, а також того ж чорного чаю та цукру. Додавалася ще овочева приправа в асортименті, вологі салфетки і пластикова ложка. Пайок зразка 2015 року поповнився салом шпик (50 г), одним пакетиком кави і двома стіками меду (джему), проте на 50 г було зменшено порцію хліба. Впродовж 2016 року було розроблено сучасний сухпай для української армії, який, поповнився новими готовими стравами, в тому числі супами.

Новий сухпай ЗСУ

suhpay-ZSU Нове польове меню для військових

Добовий польовий набір загальний раціон №2 розробили спільними зусиллями Міністерства оборони України з ТОВ «Пирятинський делікатес», який належить Лондонській компанії. Він відповідає зарубіжним стандартам і пройшов 9 експертиз в науково-дослідних інститутах.

Від попередніх сухпайків теперішні набори значно відрізняються. По-перше, відбулася повна відмова від консервних бляшанок. Тепер перші та другі страви зберігаються в реторт-упаковці. Це - особливий ламінований пакет, який забезпечує можливість стерилізації, пастеризації та автоклавування запакованих продуктів при температурі 120-140 градусів за Цельсієм під тиском 1,2-1,5 АТМ і їх тривалого зберігання терміном до двох-трьох, а в деяких випадках до 5 років. Ретор-пакети також забезпечують компактність і зручність під час транспортування та використання наборів.

По-друге, у порівнянні з попереднім сухпайком, який можна було вживати безперервно лише протягом трьох діб, після чого бійцю необхідно було переходити на страви з їдальні, новий зразок можна вживати понад 20 діб. А термін його придатності збільшено до 1 року. Калорійність польових продовольчих наборів нового зразка - 3500 Ккал, а в посиленому варіанті для військовослужбовців у зоні проведення АТО - 4200 Ккал на добу. Вартість набору - 172 грн.

Ну і звісно, новий сухпай ЗСУ має значно розширений асортимент страв. Зокрема, тепер кожен набір включає в себе перші страви, проте не сухі набори, які потрібно готувати, а готові супи: борщ, супи гречані, горохові, рисові тощо. Також у переліку - понад 10 видів каш з м’ясом, а також безполуменевий розігрів страв з чотирма змінними елементами. Все готове до вживання, залишається тільки розігріти їжу. При цьому фахівці зазначають, що страви у реторт-упаковках можна розігріти на будь-чому, оокрім відкритого вогню: на гарячому вугіллі, радіаторі автомобіля. За 5-10 хвилин страва буде готова до вживання.

ZSU-suhpay

 

Крім того, солдатам у наборах пропонується кава брикетована з цукром або какао, чай, чорний шоколад, мед, курага, родзинки, фруктовий джем, жувальна гумка, сіль та чорний мелений перець. При цьому у новому сухому пайку пропонується 7 різних меню, тому впродовж тижня раціон солдата не повторюватиметься.

Наприкінці червня Міноборони почало поставляти оновлені сухпайки до частин та підрозділів на передовій, в зону проведення АТО на сході України. Перші відгуки бійців – позитивні. Вони кажуть, що страви, хоч і прості, проте вже принаймні їстівні та смачні.

У наступній статті ми розповімо, як харчуються військовослужбовці різних армій світу.

Презентація нового сухпайка Презентація нового сухпайка
suhpay-borshсh-ZSU таб1 таб2 таб3 таб4
Добавить комментарий
COPY TO CLIPBOARD Send instructions to my webmaster